top of page
Buscar
  • Foto del escritorWouter Zagt

Dwars door Nationaal Park CahuitaDe zon schijnt nog als we de lokale bus van Cahuita richting Manzanillo in de zuidelijke Cariben nemen. Het plan is om vandaag het Nationale Park Cahuita te doorkruisen: te starten bij het ranger station Punto Vargas en te eindigen bij ranger station Playa Blanca, daar waar het dorpje begint.Nationaal Park Cahuita is één van de oudste parken van Costa Rica. Het wordt samen met de lokale bevolking gerund. Behalve ongeveer 1100 hectare aan regenwoud omvat het bijna 23000 hectare aan beschermd zee oppervlak: hier liggen koraalriffen die tot de beste snorkelplekken van het land behoren. Eén van de ingangen ligt direct aan het dorpje Cahuita. Dit is dan ook het punt waar de meeste bezoekers het park binnen komen. Minder bekend is dat je vanuit de andere ingang (Punto Vargas) helemaal naar Cahuita kunt lopen. Dat is wat we gaan doen vandaag!We stappen na een kwartiertje uit bij halte Punto Vargas en lopen naar het gelijknamige rangerstation. Bij de ingang worden we, zoals het inmiddels gebruikelijk is bij Nationale Parken in Costa Rica, gecontroleerd op etenswaren en plastic: die mogen het park niet in.

Direct achter het rangerstation begint een houten loopbrug. Ook als er veel regen is gevallen, is het zo eenvoudig de anders zeer modderige paden te bewandelen. De brug is ongeveer 900 meter lang en hij is ronduit spectaculair! Al vrijwel bij het begin slingert een groep capucijnenaapjes over onze hoofden door de jungle. De brug gaat door dichte vegetatie dat uit zowel geregenereerd bos als primair oerwoud bestaat. De vochtigheidsgraad is hoog en we staan af en toe stil om van de geluiden van kikkers en krekels te genieten.Aan het einde van de loopbrug komen we bij de oceaan uit. Dit is Punto Vargas, een plek dat met name in de weekeinden bezocht wordt door Costa Ricaanse dagjes mensen. Vanaf hier loopt het pad tot aan het dorp langs de oceaan. Het bijzondere van het woud in de Cariben is dat het helemaal door loopt tot aan de kustlijn. Je loopt door de jungle langs de oceaan, echt een bijzondere ervaring. Daarnaast zijn er kleine strandjes waar het op mooie dagen heerlijk is om de wandeling te onderbreken en even te gaan zwemmen.
Wij hebben minder geluk: het begint te plenzen. We schermen onze rugzakken waterdicht af en lopen begeleid door de muziek van de regen verder. We zien oude houten steigers in het water liggen: dit is de plek waar de eerste inwoners van Cahuita zich vestigden. Nu hebben pelicanen bezit genomen van de restanten. Vlak voor de kust kan je de koraal riffen zien liggen.
Tijdens de wandeling steken we twee riviertjes over: Río Perezoso en Río Suarez. De laatste moeten we doorwaden. Vandaar is het nog ruim een half uur naar het dorpje. Een wasbeertje steekt vlak voor onze voeten het pad over. Een gids wijst een groepje toeristen op een luiaard die als een bolletje wol tussen de takken ligt. Als we éénmaal het park uit zijn is de verse ananassap bij Hotel Nationaal Park precies wat we nodig hebben. En de zon breekt ook weer door.


Lengte van de wandelng: 8.8 km (Wij hebben er 2h30 minuten over gedaan)

Zwaarte van de wandeling: zeer eenvoudig

Deze wandeling wordt aangeboden in de ‘klassieke’ 17 - daagse rondreis

Ranger station Punto Vargas is vanaf 8 AM geopend. Ranger station Playa Blanca (ingang Cahuita) sluit om 16 PM.

We verbleven in Cahuita in hotel Piscina Natural. Het heeft 5 eenvoudige cabinas. De attractie is de spectaculaire tuin, het levenswerk van de Noord-Amerikaanse gastvrouwe Patty. De naam ontleent het hotel aan de natuurlijke zwembaden die in de loop van de eeuwen ontsaan zijn door erosie van het koraal door de zee. Een absoluut genot om hier in te zwemmen!24 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Commenti


bottom of page