top of page
Buscar
  • Foto del escritorWouter Zagt

Een kennismaking met de gemeenschap van San Luis


Een verassend steile weg leidt van het toeristische Monteverde naar beneden richting San Luis. De uitzichten over de Golf van Nicoya zijn adembenemend, maar ervan genieten kan ik nu even niet. Ik moet er mijn hoofd erbij houden als ik de bochten neem die leiden naar het gehucht.

Ondanks de miniscule omvang van San Luis blijkt het verdeeld te zijn in San Luis ‘abajo’ (downtown) en San Luis arriba (uptown). We hebben afgesproken bij pizzeria Zelmia met onze gids Gaby, die ons een rondleiding door het dorp gaat geven. Een verkenning voor de twee daagse wandeling die in deze gemeenschap start en die ik binnenkort wil gaan lopen.

Een lange onverharde weg in de schaduw van prachtige bomen leidt uiteindelijk naar het rustieke open restaurant.

Het is een verademing. Er heerst weldadige rust. Bontgekleurde vogels vliegen af en aan. Een groepje wandelaars laat zich de lunch goed smaken. En ook onze pizza is geweldig.

Gaby vertelt in perfect Engels (‘geleerd op de Quaker-school in Monteverde’) over de plannen van de plaatselijke associatie om meer toeristen naar het dorp te trekken en zo de bewoners een alternatieve inkomstenbron te bieden. Vrijwel iedereen in het dorp houdt zich bezig met de teelt van koffie en de veehouderij. Jongeren werken voornamelijk in het naburige Monteverde in hotels. Volgens Gaby kan toerisme, hoe kleinschalig ook, het dorp een nieuwe dynamiek geven.


Op haar knetterende bromfiets leidt ze ons naar de pas geopende lodge Casita de Montaña Cabuya, gebouwd op een heuveltop met onvergetelijke uitzichten. Don Mario, de eigenaar glimt van trots als we hem vragen te poseren voor het restaurant.

We eindigen bij de koffiefinca van don Victor Ramirez, die een origínele koffietour organiseert op zijn kleine plantage. De rondleiding is professioneel en goed doordacht en doet recht aan de authenticiteit van de plek.

We nemen afscheid met het idee om snel terug terug te komen en hier te gaan wandelen. De wandeling start in de nevelwouden rond het dorp en loopt via het plaatsje Veracruz naar Guacimal, waar de vegetatie al heel verschillend is. Het bezoek aan San Luis is een veelbelovende opmaat en geeft veel zin om de wandelschoenen aan te trekken!16 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comentarios


bottom of page